Moji milí čitatelia, 

väčšina blogerov miluje vytvárať ultradlhé zoznamy, v ktorých vymenúvajú pravidlá, ktoré sa týkajú toho, čo: môžete robiť, čo by ste mali robiť, čo zmiešať, ako to zmiešať, atď., aby vaše vlasy boli úžasné, krásne, nádherné, no proste WOW. Ja som sa rozhodla pre trochu iný prístup. Nepoviem vám, čo nesmiete robiť, namiesto toho vám prezradím tipy, ktoré sa oplatí zaviesť do svojej každodennej rutinnej starostlivosti o vlasy, aby ste dosiahli vytúžený výsledok, na ktorý sa budete pozerať s OTVORENÝMI ÚSTAMI. Poďme na to!

LEN 3: Jednoduché a overené spôsoby ako dosiahnuť krásne vlasy

Určite si svoj typ vlasov a ja vám poviem…

… čo potrebujete, aby sa vaše vlasy opäť postavili na nohy. Tým chcem povedať, že ak raz prídete na typ pórovitosti svojich vlasov, budete už navždy vedieť aké produkty sa pre váš typ vlasov hodia, aby boli zregenerované a zostali v dobrej kondícii. Niektorí z vás boli určite prekvapení, keď som povedala, že vlasy sú porézne. Táto pórovitosť sa dá prirovnať ku kožným pórom, no pri vlasoch ide skôr o kutikuly, alebo, ako niektorí zvyknú hovoriť – strešné škridly. Tieto ‚šupinky‘ ale nie sú nič iné ako keratín. 

Ak máte vlasy, ktoré sú silné a husté, nie sú náchylné na poškodenie a nie sú ani ovplyvnené takými zdanlivo nedôležitými vecami, ako je vlhkosť; ak sa vám zdá, že vo všeobecnosti sú vaše vlasy v poriadku, no príliš rýchlo sa mastia a strácajú objem – v tomto prípade máte vlasy s nízkou pórovitosťou. Keratínové vrstvy vlasu sú ‚uzavreté‘, čo znamená, že sú k vlasu pevne pritisnuté. 

Niekedy sa stáva (v skutočnosti sa to stane väčšine ľudí), že sa kutikuly otvoria a vlasy sa, žiaľ, začnú stávať neupraviteľnými, sú ľahko ovplyvnené statickou elektrinou a vlhkosťou, začnú sa štiepiť končeky, vlasy začnú vypadávať a nie sú už viac lesklé – v tom prípade sú vaše vlasy stredne porézne. 

A nakoniec, ak sú vaše vlasy poškodené, drsné a lámavé, ak ich neviete prinútiť, aby dorástli do vašej vytúženej dĺžky, znamená to, že kutikuly sú otvorené dokorán a stav vlasov je… mizerný. Takto by sa dali stručne opísať vlasy s vysokou pórovitosťou. 

Znalosť týchto troch typov pórovitosti je základom správnej starostlivosti o vlasy. V podstate ide o úplný základ, na ktorý by sme mali dbať najmä pri výbere vhodnej kozmetiky.

Rôzne typy vlasov vyžadujú doplnenie rozličných živín – je to logické. Preto je naozaj vhodné zistiť, akú poréznosť majú práve vaše vlasy a potom im jednoducho začnite dodávať to, čo skutočne potrebujú. 

Ako zistiť úroveň pórovitosti vlasov? Podľa rád rôznych blogeriek je dobré si namočiť vlasy do pohára s vodou, potrieť ich kokosovým olejom, poprášiť vlasy múkou atď. Asi to funguje, ale existuje aj omnoho jednoduchší spôsob, ako to zistiť… a ešte k tomu nič nezamastíte… aspoň zatiaľ 🙂 

Podľa môjho názoru je najlepšie si spraviť jednoduchý test pórovitosti vlasov (napr. https://nanoil.us/hair-porosity-test). Tento test je asi najlepší, aký som našla. Otázky sú presné, ku každej dostanete na výber tri odpovede. Kliknite a spravte si ho! Test sa mi páčil aj z toho dôvodu, že akonáhle dostanete výsledok, zobrazia sa vám aj najvhodnejšie produkty starostlivosti práve pre váš typ vlasov. A keď už hovoríme o produktoch na vlasy…

2. Siahnite po prírodných vlasových olejoch

A používajte ich tak často, ako to len bude možné. Samozrejme, dávajte pozor na olej, ktorý je vhodný pre typ pórovitosti vašich vlasov. Prečo sú tieto nenápadné, mastné oleje také skvelé? Po prvé, vynikajúco spolupracujú s rôznymi typmi pórovitosti vlasov. Za druhé, obsahujú rôzne látky, ktoré vlasom pomáhajú, ako napríklad vitamíny, flavonoidy, fytosteroly a esenciálne mastné kyseliny. Po tretie, dokážu regenerovať a opravovať unavené vlasy. Nakoniec, prírodné oleje majú účinok podobný laminácii, čo znamená, že zanechávajú vlasy lesklé a hebké. 

A to nie je všetko! Okrem toho sú oleje schopné zabrániť vypadávaniu vlasov, bojujú proti lupinám, starajú sa o pokožku hlavy, stimulujú folikuly a urýchľujú rast vlasov. Navyše, prírodné oleje chránia vlasy aj pred rôznymi poškodzujúcimi faktormi – ako UV žiarenie, studené počasie, silný vietor, suchý vzduch, znečistenie ovzdušia, smog alebo príliš horúci vzduch z fénu. Znie to dobre, však?

Môžete si vybrať buď zmes rôznych olejov ( skontrolujte ale typy olejov, ktoré zmes obsahuje, aby ste sa uistili, že sú vhodné pre typ pórovitosti vašich vlasov) alebo len jeden typ oleja. Olej môžete použiť na tvár, telo, ruky alebo nechty a skombinovať ho s inými kozmetickými výrobkami. Ja mám napríklad rada arganový olej (ktorý je vhodný pre takmer všetky typy vlasov a navyše vyhovuje aj mojej citlivej pokožke) a jojobový olej (výborný na obmedzenie tvorby kožného mazu na pokožke hlavy a tváre). Občas dokonca zmiešam oba oleje dohromady a vytvorím si sérum na mieru, ktoré je dobré na ošetrovanie vlasov a po zamiešaní do krému na tvár dokonca zvyšuje jeho účinnosť. 

3. Na vlasy používajte bylinné hydroláty

Kvetinové vody známe aj ako bylinné hydroláty sú veľmi obľúbené v starostlivosti o tvár a telo. Málokto však vie, že táto prírodná kvetinová voda môže tiež fungovať aj ako sprej na ochranu vlasov a navyše sa dá použiť aj ako ošetrujúci kondicionér na pokožku hlavy. Ďalšou skvelou výhodou používania bylinných hydrolátov je to, že môžu byť použité ako súčasť doma vyrobených produktov starostlivosti o vlasy a pokožku. Ak sú vaše vlasy výrazne poškodené a suché, môžete si skúsiť vytvoriť kvetinovo-olejovú hmlu na vlasy. Mám pre vás návod ako si ju jednoducho vyrobíte. Zmiešajte polievkovú lyžicu akéhokoľvek prírodného oleja so 100 ml bylinného hydrolátu (ak chcete, je možné skombinovať aj viacero kvetinových vôd). V prípade veľmi poškodených vlasov je výborné použiť buď olej z pupalky dvojročnej alebo olej z bavlníka. Ako som už určite hovorila, ja používam hlavne arganový a jojobový olej, no v poslednom čase ich občas nahrádzam za makadamiový olej. Je vynikajúci, ľahký a bleskovo preniká do vlasov, ale nezaťažuje ich.

Neviete aký bylinný hydrolát si vybrať? Na začiatok odporúčam univerzálnu a veľmi výživnú vodu zo skalnej ruže. Ak hľadáte  silný antioxidant, ktorý tiež posilní vaše vlasy, skúste ružovú vodu. 

To je všetko, čo som vám dnes chcela povedať. Tieto tri jednoduché pravidlá sú cestou, ako ešte viac vylepšiť vašu každodennú rutinnú starostlivosť o vlasy. Samozrejme, vynechala som ‚zlaté pravidlá‘ starostlivosti o vlasy, ako napríklad: „nepoužívajte žehličku“, alebo „nechodievajte spať s mokrými vlasmi“ ako aj „buďte k svojim vlasom šetrní, češte ich jemne“ atď. Tieto pravidlá už určite poznáte. Tak a teraz vás opúšťam, aby ste si mohli v kľude definovať svoj typ pórovitosti vlasov a prispôsobiť si produkty starostlivosti o vlasy tak, aby vyhovovali práve tomu, čo vaše vlasy skutočne potrebujú.

Veľa šťastia!

Written by Glória
Volám sa Glória. Mojou najväčšou radosťou je zdieľanie toho, čo viem, s ostatnými. Blog bol vytvorený s cieľom uspokojiť potrebu opísať moje skúsenosti s rôznymi rutinami krásy, ale aj neúspešnými experimentmi (ako varovanie) a novými produktmi. Neexistuje nič lepšie ako spoľahlivé recenzie, ktoré vám ušetría mnoho nesprávnych rozhodnutí a dokážu vám poradiť pri zaobstarávaní tých pravých produktov, no nie?